divendres, 3 de febrer del 2012

Text llegit al Ple Municipal de Castelldefels del 26 de gener del 2012 pel president del Grup de Poesia Alga, en nom propi, de molts ciutadans i ciutadanes i d’algunes entitats culturals.


La Biblioteca de Castelldefels porta el nom de Ramon Fernàndez Jurado des que es va aprovar aquest nom per part del Ple Municipal el 25 de març de 1986 i es va inaugurar la Biblioteca el 20 d’abril del mateix any. El proper mes d’abril farà vint-i-sis anys. És un període de temps prou extens com perquè la ciutadania s’hi hagi habituat.
La Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado és un equipament cultural obert a tothom on, a més de llegir llibres, revistes, escoltar música, utilitzar ordinadors i prendre en préstec documents i discos compactes, es fan moltes altres activitats culturals. Per sort, a causa de l’interès creixent dels habitants vers la cultura (que, en part, ha impulsat la mateixa biblioteca) i de l’increment demogràfic, l’edifici que l’allotja ha quedat petit i ha calgut bastir-ne un de més ampli, que donarà més i millor servei a la ciutadania.
La ciutadania de Castelldefels coneix la Biblioteca de la seva ciutat amb nom propi: Ramon Fernàndez Jurado, persona estretament lligada a l’àmbit cultural de Castelldefels i més enllà.
En Ramon era un intel·lectual que sentia i practicava l’art de la paraula a través de la poesia i la prosa, en català, en castellà i en esperanto. La paraula com a art, la paraula com a vehicle i aliment del pensament; la paraula que fa créixer les persones i els pobles.
La família d’en Ramon parlava castellà, perquè venia d’Almeria; ell va aprendre el català i l’esperanto i en va arribar a ser professor. Va donar classes d’esperanto a la nostra ciutat i els seus alumnes en serven un magnífic record. També ocupa un lloc rellevant en la comunitat esperantista internacional.
Era un català d’adopció amb arrels profundes a Catalunya, sense oblidar els seus orígens. Promovia la cultura i la llengua catalanes, amb el convenciment que només es pot ser feliç on es viu si se’n coneixen i es practiquen els costums, les tradicions, la parla i la història.
Era un defensor dels drets humans, de la pau i de la concòrdia. Una persona compromesa amb la societat.
Aquesta manera de ser del Ramon i especialment la seva qualitat de narrador i poeta que va viure i va estimar Castelldefels i va dedicar alguns dels seus poemes a la ciutat, és el que va fer que la Biblioteca porti el seu nom.
Ara, la ciutadania de Castelldefels associa el nom de la Biblioteca amb el de Ramon Fernàndez Jurado.
Castelldefels, que és una ciutat que ha crescut molt ràpidament des de la segona meitat del segle passat i continua fent-ho, té pocs referents en el món de la cultura, i Ramon Fernàndez Jurado n’és un d’important, per mèrits propis i també perquè, considerant-lo com a patrimoni cultural de la ciutat, es va posar el seu nom a la Biblioteca.
Tornar a deixar la població sense referents culturals populars de manera oficial, com passava en altres temps, seria un flac favor a la nostra societat. D’altra banda, encara que  això passés no oblidaríem aquest ciutadà insigne, perquè el portaríem a la nostra memòria i faríem el necessari per retornar el seu nom a la Biblioteca, en un dia no llunyà.
Suprimir el nom de Ramon Fernàndez Jurado de la Biblioteca seria mutilar una part de la història democràtica de Castelldefels. I estem segurs que l’equip de govern actual, això no ho vol fer.
Per tot això demanem la rectificació d’aquesta decisió, que agrairem no només les persones i entitats que subscrivim aquest text sinó també les generacions futures, que podran continuar gaudint d’una biblioteca amb el nom d’aquest poeta, mestre i humanista, veí de la nostra ciutat.
I obrim la mà al consens que pensem que podria satisfer tothom. Donat que aquesta serà sempre la Biblioteca principal de la ciutat, tenint en compte que ja existeixen Biblioteques escolars perifèriques que obren als barris, i tot esperant que en bé de la cultura en el futur hi hagi nous espais de lectura i estudi, proposem que el nom sigui: Biblioteca Central Ramon Fernández Jurado.

Moltes gràcies.
26 de gener del 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada